Korzyści wynikające z działalności biogazowni są różnorodne. Wartość opałowa biogazu jest związana z zawartością metanu, a większa ilość metanu oznacza wyższą kaloryczność. Przykładowo, biogaz z około 65% zawartością metanu ma kaloryczność 23 MJ/m3. Rzeczywista zawartość metanu zależy od składu surowca. Przeciętna produkcja biogazu z kiszonki kukurydzy waha się od 450 do 700 m3 na tonę przy zawartości metanu od 50 do 55%. Efektywność biogazowni zależy od rodzaju i jakości używanych substratów oraz ich udziału. Każda instalacja jest dostosowywana indywidualnie do potrzeb inwestora. Przykładowo, z określonych substratów można uzyskać 1,1 MW energii elektrycznej oraz 1,15 MW energii cieplnej, pochodzącej z chłodzenia i odzysku ciepła z spalin w agregacie kogeneracyjnym. Ciepło częściowo służy do podgrzewania substratów w zbiornikach fermentacyjnych, a reszta może być wykorzystana lub sprzedana. Dodatkową korzyścią jest płyn pofermentacyjny, który po separacji stanowi cenny nawóz o wysokim zawarciu składników odżywczych, używany do poprawy żyzności gleby. Biogazownia nie tylko umożliwia gospodarstwom energetyczną niezależność i różnicowanie źródeł dochodu z produkcji rolniczej, ale także przyczynia się do ochrony środowiska naturalnego.